JGM Scriptieprijs

De Jan Gmelich Meijling (JGM) Scriptieprijs wordt sinds 2016 uitgereikt tijdens de NEDS. Het doel van de scriptieprijs is het bevorderen van actueel en relevant onderzoek in het belang van de openbare veiligheid. Dit jaar won luitenant-ter-zee 3e klasse Damy Zilver de prijs met zijn scriptie.

Ondanks de sterke concurrentie viel de scriptie ‘Landing performance autonomous helicopter drone’ van luitenant-ter-zee Zilver niet alleen op door de maatschappelijke meerwaarde in het publieke domein, maar ook door het belang van het verbeteren van het gebruik van drones. De scriptie behelst de samenwerking van kennisinstellingen om bij te dragen aan de technologische verbetering van helikopterdrones. Door het simuleren van bepaalde omgevingen kunnen operationele grenzen worden bepaald voor landingen op bewegende oppervlakken zoals zeeschepen. Hierdoor zijn kostbare testen op zee niet meer nodig.

Maarten Adams (TU Delft) en Martin de Jong (NIPV) behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats met hun scripties ‘Stiffness Assessment of FRC Materials’ en ‘Energy transition in the harbor of Rotterdam.’

Commodore Saskia Siemensma (Directeur Informatie en Innovatie van de Koninklijke Luchtmacht) overhandigde de prijs en de bijbehorende cheque van € 2.500 aan luitenant-ter-zee 3e klasse Zilver.

Genomineerde en prijswinnaars

2022
Damy Zilver (Prijswinnaar)
Maarten Adams, TU Delft
Martin de Jong, NIPV

2021
Irina Tziamali, NLDA (prijswinnaar)
Lars van der Hoeven, UTwente
Laurens Jonkheijm, TU Delft

2020
Lonneke van Bemmel, NLDA (prijswinnaar)
Pascal Martens, Politieacademie
Koen Snel, TU Delft

2019
Iris Waterlander, KMar (prijswinnaar)
Stan Duijf, Politieacademie
Ramon Duivenvoorden, TU Delft

2018
Eva Bontje, NLDA  (prijswinnaar)
Roy Kok, TU Delft
Christiaan Leibbrandt, NLDA

2017
Perry Eeuwijk, NLDA (prijswinnaar)
Jeroen Albers, NLDA
Donald Eppingbroek, NLDA

2016
Evelien Aangeenbrug, Politieacademie (prijswinnaar)
Louis Elling, NLDA
Simon de Vries, Universiteit Twente

NIDV Exhibition Defence and Security

30 november 2023

Ahoy Rotterdam

Contact
E: neds@nidv.eu
T: 070 3644807

Drs. J.Ch. (Jan) Gmelich Meijling

1936-2012

Jan Gmelich Meijling was een voormalig marineman en oud-burgemeester die in het eerste kabinet-Kok (1994-1998) staatssecretaris van defensie (materieelbeleid en persoonszaken) was. Hij bracht zijn jeugd deels door in Nederlands-Indië en volgde na de middelbare school in Nederland een marine opleiding. Was onder meer actief in Nieuw-Guinea en daarna ambtenaar op het ministerie van Defensie. Van 2005 tot 2012 was hij voorzitter van de NIDV. Hij stond bekend als flamboyante bestuurder, die op een soepele manier in vele geledingen van het maatschappelijk leven leiding gaf.