NEDS 2019

<< NEDS 2018  –  NEDS 2020 Digital >>

 28 november 2019, Rotterdam Ahoy

 

“Samenwerking met bondgenoten, partners en bedrijfsleven helpt ons een antwoord te hebben op de toegenomen dreigingen in de wereld.”

Met die boodschap opende staatssecretaris Barbara Visser van Defensie op 28 november de 31e beurs van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Met 120 standhouders, 2500 bezoekers en nog meer beursoppervlak was deze editie de grootste ooit. Het thema was “Integrale Veiligheid”. Volgens Visser kan Nederland dat niet alleen maar gebeurt het binnen EU- of NAVO-verband. Ook werken industrie en defensie nauw samen.

Tijdens de NEDS (NIDV Exhibition Defence and Security) presenteerden de nationale en internationale industrie, overheid en kennisinstituten op het gebied van defensie en veiligheid zich. Er was ook een speciaal innovatieplein. “Met uw oplossingen helpt u Defensie te versterken en daarmee de veiligheid van onze mensen én ons land”, gaf Visser de meest jonge bedrijven mee.

Gouden Driehoek

De samenwerking binnen de Gouden Driehoek, die in binnen- en buitenland wordt geroemd, is de afgelopen jaren versterkt. De krijgsmachtdelen, politie en brandweer zijn allang geen eilandjes meer en werken in toenemende mate samen met bedrijfsleven en kennisinstellingen. Tot de Nederlandse bedrijven behoren grote eindproducenten, MKB’ers, start-ups en scale-ups en familiebedrijven. Die integrale aanpak heeft zich bewezen.

Jan Gmelich Meijling Scriptieprijs

De Jan Gmelich Meijling Scriptieprijs –die voor de vierde keer werd uitgereikt– ging naar Iris Waterlander, tweede luitenant bij de Koninklijke Marechaussee. In haar NLDA Bachelor scriptie getiteld “Pionieren op een goudmijn van informatie” gaat het om een actueel organisatievraagstuk bij de KMar zoals de samenwerking tussen diverse overheidsinstanties bij de complexe problematiek van georganiseerde criminaliteit.

Drukke beursvloer

Na het plenaire ochtendprogramma was er een afwisselend middagprogramma. Break-out sessies over actuele onderwerpen en een groot aantal speciale momenten met tal van ondertekeningen boden een veelzijdige dag. Zo droeg tijdens de NEDS, directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard, de Anaconda officieel over aan commandant Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry. 46 Van deze voertuigen zijn al in gebruik in de West (Curaçao, Aruba en Sint Maarten), 14 nieuwe Anaconda’s stromen bij het Korps in als vervanger voor de Land Rovers. Ze vormen een tussenoplossing tot de komst van de 12kN Iveco-voertuigen, waarvoor ook een contract werd ondertekend. Dat bedrijf levert Defensie in totaal 918 voertuigen in 5 varianten, plus 130 op afstand bedienbare wapensystemen.