Symposium “verbinden voor vrijheid en veiligheid”
On 20 November from 13.30 – 16.30 our our symposium takes place. This will be in Dutch.
Three keynote speakers will address the need for a resilient society from different perspectives. Freedom and security are a matter for the whole of society. Not just government. But how do we create a society that is resilient and an industry that is scalable? What is the role of industry, what is the role of citizens? How do we make the connection and create commitment?
Since the symposium is in Dutch the rest of the information on this page is also in Dutch.
NIDV symposium
Op 20 november vindt het NIDV symposium 'Verbinden voor vrijheid en veiligheid' plaats. Vrijheid en veiligheid is een zaak van de gehele samenleving. Niet alleen van de overheid. Maar hoe creëren we die samenleving die weerbaar is en een industrie die schaalbaar is? Welke rol heeft de industrie daarbij, welke rol de burgers? Hoe realiseren we betrokkenheid en verbinding? Drie sprekers adresseren vanuit verschillend perspectief de noodzaak van een weerbare samenleving.
- 13.30 – 14.00 Inloop
- 14.00 – 16.00 Symposium met:
- Herman Vuijsje, socioloog, journalist en auteur
- Annelies van Vark, promovendus Van Vollenhoven Instituut (Universiteit Leiden)
- Vladimir Cibic, Chief Information Security Officer KPN
- 16.00 – 16.30 Mogelijkheid tot een drankje
Het symposium wordt gemodereerd door Joost Hoebink, waarbij de zaal regelmatig wordt betrokken voor interactie.
Toegang tot het symposium is gratis. Om in te schrijven heeft u een zakelijk e-mailadres nodig.
Bij de inschrijving kunt u aangeven of u ook de beurs op 21 november wilt bezoeken. Toegang tot de beurs is gratis voor medewerkers van NIDV-deelnemers en medewerkers van de overheid. Pas na bevestiging door de NIDV is uw aanmelding definitief.
Registreren kan tot 15 november.
Herman Vuijsje
Is socioloog, journalist en auteur. Hij schrijft over veranderingen in Nederland op sociaal, moreel, religieus en politiek gebied. In 2023 publiceerde hij het boek “Wij waren geen soldaat”. Waarin hij op zoek gaat naar sociaal-culturele ontwikkelingen die de weerzin kunnen verklaren tegen de militaire dienstplicht – en al wat krijgsmacht betrof – die in de tweede helft van de vorige eeuw een hoogtepunt bereikte. Waarom waren we toen zo naïef?
Over zijn key note: Weerbaarheid. Als een nieuwe mantra zingt het woordje overal rond. In termen van beschikbare euro's, mankracht en wapens heeft de discussie daarover iets overzichtelijks. Maar hoe zit het met de weerbaarheid van ons allemaal? Voornemens om die te verhogen belanden al gauw in vaagheden. Ook in recente overheidsnota's. Begrijpelijk in een land waar de overheid zich ver heeft teruggetrokken. Zeker waar het gaat om zoiets gevoeligs als het beïnvloeden van de hearts & minds van de burgers. Toch zal de overheid hierbij een rol moeten spelen, want in een complexe, grootschalige en anonieme samenleving komt weerbaarheid niet spontaan van onderop tot stand.
Annelies van Vark
Is als extern promovendus verbonden aan het Van Vollenhoven Instituut van de Universiteit Leiden en werkt daarnaast als senior adviseur bij de Defensiestaf aan de schaalbare krijgsmacht. In haar promotieonderzoek onderzoekt zij de rol van de krijgsmacht in de samenleving in Nederland, Zweden en Finland. "Zweden en Finland hanteren al decennialang een whole-of-society benadering. Die benadering gaat ervan uit dat iedereen een bijdrage te leveren heeft aan de nationale veiligheid.”
In haar key-note geeft zij een toelichting op het hoe en waarom van de whole-of-society benadering in Zweden en Finland. Zij deelt lessen uit deze landen en vertaalt deze naar de Nederlandse context. Hoor meer over de kansen en uitdagingen en wat iedereen – individu of organisatie – kan doen om onze samenleving weerbaarder te maken.
Vladimir Cibic
Is Chief Information Security Officer (CISO) bij KPN en speelt een centrale rol in het beschermen van de digitale infrastructuur van een van de grootste telecombedrijven in Nederland. Vanuit zijn positie is hij verantwoordelijk voor het informatiebeveiligingsbeleid van KPN waarmee hij KPN en zijn klanten beschermt tegen cyberdreigingen. Dat is iets wat hij niet alleen kan doen en daardoor is het activeren van het hele bedrijf, maar ook de buitenwereld, nodig om succesvol te kunnen zijn. Deze samenwerking wordt steeds belangrijker om bescherming te kunnen bieden tegen dreigingen door de toenemende digitalisering en de groeiende impact van cyberdreigingen op de nationale veiligheid.
In zijn keynote gaat hij in op de vitale rol die cybersecurity speelt in het versterken van de nationale weerbaarheid. Net zoals fysieke verdediging belangrijk is voor de veiligheid van een land, wordt de digitale verdediging steeds crucialer in een wereld die steeds verder digitaliseert. Voor Nederland, met zijn uitgebreide digitale netwerken en hiermee kwetsbaarheid voor cyberaanvallen, is de digitale verdediging momenteel extreem belangrijk waardoor preventie en snelle responsmechanismen essentieel zijn om grote schade te voorkomen.